Er is op het gebied van de leesbevordering (= vechten tegen de bierkaai?) toch minstens één succes te vermelden: het boekstartkoffertje.
Ik citeer (ja, sorry, alweer een persbericht, deze keer d.d. 24-1):
'Het afgelopen jaar zijn er meer dan 60.000 koffertjes met 120.000 babyboekjes door ouders in de Bibliotheek opgehaald. Dit komt neer op 35% van alle Nederlandse ouders met een pasgeboren baby. Ten opzichte van vijf jaar geleden is dat een toename van 50%.
Het succes van BoekStart wordt onderstreept door een recente evaluatie van Kantar Public, uitgevoerd in opdracht van Kunst van Lezen. Nagenoeg alle ouders die het koffertje ophalen, zijn hier tevreden over. De babyboekjes uit het koffertje worden daarnaast veelvuldig gebruikt. Vooral ouders met een lage sociaaleconomische status geven aan dat hun kijk op voorlezen door BoekStart is veranderd.
Bekendheid van het BoekStartkoffertje
Uit de evaluatie van Kantar Public blijkt dat 61% van alle Nederlandse ouders bekend is met het BoekStartkoffertje. Onder ouders met een lage sociaaleconomische status (SES) ligt de bekendheid iets lager dan onder ouders met een gemiddelde of hoge SES, namelijk op 56%. Wanneer deze ouders bekend zijn met het koffertje, halen zij dit echter bijna net zo vaak op als de overige ouders, namelijk in 7 van de 10 gevallen.
Waardering en gebruik van het BoekStartkoffertje
En wie het BoekStartkoffertje ophaalt, is hier nagenoeg altijd content mee: 98% van alle ouders die het koffertje heeft opgehaald, is er (zeer of volkomen) tevreden over. De boekjes uit het koffertje worden veelvuldig gebruikt: ouders lezen eruit voor (78%), geven ze aan hun kind (56%) en/of leggen ze ergens neer zodat hun kind ze zelf kan pakken (53%).
Effecten van het BoekStartkoffertje
Bijna een kwart (22%) van de ouders geeft aan eerder te zijn begonnen met voorlezen door BoekStart. Die vroege start heeft een positief effect op hun kinderen. Eerder wetenschappelijk onderzoek laat zien dat baby’s daardoor met 15 maanden oud een grotere woordenschat hebben opgebouwd. Wanneer het kind 22 maanden oud is, is het verschil zelfs nog groter. BoekStart zet dus, door ouders te stimuleren aandacht te besteden aan de leesopvoeding, een positieve leesspiraal in gang. BoekStart heeft ook een positieve invloed op het bibliotheekbezoek.
Vooral ouders met een lage sociaaleconomische status (SES) plukken de vruchten van BoekStart, zo blijkt uit het onderzoek van Kantar Public. Bijna twee derde (63%) van de ouders met een lage sociaaleconomische status geeft aan dat hun houding ten aanzien van voorlezen en/of hun voorleesgedrag door BoekStart is veranderd. Onder de ouders met een gemiddelde of hoge SES is dit effect minder maar nog steeds aanzienlijk: respectievelijk 49% en 41%.
BoekStart blijft de komende jaren inzetten op het vergroten van haar bekendheid en bereik, met name onder ouders met een lage SES. Dit doet zij onder andere door bibliotheekmedewerkers op te leiden tot ‘BoekStartcoach’ en door het aanbieden van een e-learning module taalstimulering aan jeugdartsen en verpleegkundigen.
Over BoekStart
BoekStart voor baby’s is een leesbevorderingsprogramma dat is ontwikkeld door Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek. Het programma is onderdeel van Kunst van Lezen en wordt gefinancierd door het ministerie van OCW. BoekStart heeft als doel om ouders te stimuleren om vroeg met voorlezen te beginnen. Een belangrijk onderdeel van het programma is het BoekStartkoffertje: ouders krijgen wanneer hun baby 3 maanden is een bon waarmee ze een koffertje met bij de Bibliotheek kunnen ophalen. Het koffertje bevat 2 babyboekjes en informatie over voorlezen en voorleestips. Ook kunnen zij hun kindje gratis lid van de bibliotheek maken. '
Het rapport is hier te downloaden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten