Zoeken in deze blog

zondag 13 december 2020

Hoe worden baby's gemaakt?

Altijd nieuwsgierig naar verklaringen voor kinderen van ons bestaan, of het nu in het groot is (Zo werden we mensen) of in het klein, zoals dit boek met de vrolijk-zakelijke titel Hoe worden baby's gemaakt?, van Anna Fiske (tekst en illustraties, vertaling Edward van de Vendel). De oorspronkelijke Noorse titel is Hvordan lager man en baby? en dat is letterlijk 'Hoe maakt men een baby?'.

De aanblik van het schutblad voorin zal voor jonge meekijkers-op-schoot wellicht raadselachtig zijn, bij de volwassen voorlezers zal het een glimlach opwekken: gezien de titel van het boek ligt de interpretatie voor de hand, een zwerm zaadjes op weg naar een eicel. Met een andere context zouden het zieltjes op weg naar de hemel hebben kunnen zijn.

'Ooit ben jij een baby'tje geweest', wordt de lezer in drie pagina's ingepeperd, alvorens de hamvraag komt: 'Maar hoe worden baby's gemaakt?' Een en ander in een soort geschreven-hoofdletter-fonds dat het beginnende lezertjes niet makkelijk maakt.

En, heel schattig, 'een baby maken begint met liefde'. Dat is niet altijd waar, maar het heeft in een boek als dit geen zin om jonge luisteraars-lezers met grimmiger kanten van het leven te confronteren. Dus vooruit maar... Het begint zo

en dan zo:
 

Met een meerkeuzetoets ('Wie hebben hier seks?'):

  


 

Dan begint de technische uitleg, tevens verduidelijking van het schutblad:

 

Het wordt snel duidelijk dat van die meute zaadcellen er slechts eentje de eicel bereikt, helaas niet geheel op ware grootte verhoudingen en is foetus dus een ander woord voor baby?

 

Dat wordt niet nader uitgelegd, zo blijft er nog iets over voor vader of moeder. Maar we zijn wel in Skandinavië, dus wordt er liefdevol gedacht aan mensen die geen kinderen kunnen krijgen en hoe dat dan geregeld kan worden:

   

Vreemd genoeg wordt daarna de technische uitleg weer hervat, over zaadcellen op weg naar dat ene ei en dat het niet altijd in één keer lukt. En vervolgens wordt de groei in moeders buik in beeld gebracht (waarin tevens duidelijk wordt wat een foetus is), wat de ongemakken van zwangerschap zijn, hoe de ontwikkeling is (fraai beeld over twee pagina's), wat liefdevolle voorbereidingen, en dan begint de bevalling. Thuis of...... in het ziekenhuis. Zo:


of per keizersnee. Uiteraard is het kindje welkom. Zie liefde, voorin. En op het schutblad achterin zien we twaalf wiegen waaruit een handje steekt en soms voetjes.

Niets mis met dit karikaturaal maar liefdevol getekende voorlichtingsboek.


 
Fiske, Anna. Hoe worden baby's gemaakt? Vert. Edward van de Vendel. Querido, 2020. 72 p., ISBN 978 90 451 24247.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten