Zoeken in deze blog

zaterdag 12 december 2020

Tonke Dragt opnieuw voorgedragen voor Andersen Award

 Persbericht van IBBY Nederland:

Tonke Dragt en Sylvia Weve genomineerd 
voor de Hans Christian Andersen Awards 2022

De Nederlandse sectie van IBBY nomineert Tonke Dragt (categorie auteurs) en Sylvia Weve (categorie illustratoren) voor de Hans Christian Andersen Awards 2022. 
 
De Hans Christian Andersen Award is de hoogste internationale onderscheiding die wordt toegekend aan auteurs en illustratoren van kinderboeken. De prijs wordt elke twee jaar door IBBY uitgereikt aan een auteur en een illustrator die met hun werk een belangrijke, blijvende bijdrage hebben geleverd aan de kinderliteratuur. 

Tonke Dragt werd in 2012 ook door IBBY-Nederland voorgedragen. Sylvia Weve wordt voor de tweede keer op rij genomineerd en bereikte in 2020 de shortlist. 

De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Kinderboekenbeurs in Bologna in het voorjaar van 2022 en de prijsuitreiking vindt plaats op het tweejaarlijkse IBBY-congres in datzelfde jaar. In totaal zijn er 62 genomineerden uit 33 landen. Lees hier het persbericht van IBBY International met een overzicht van alle kandidaten.

Einde persbericht.
Of deze Award de 'hoogste internationale onderscheiding' is 'die wordt toegekend aan auteurs en illustratoren van kinderboeken', dat hangt ervan af wat onder 'hoogste' wordt verstaan. Het is niet de prijs die het meeste opbrengt. Dat is de Astrid Lindgren Memorial Award: SEK 5.000.000 oftewel ruim 5 miljoen euro. 
De prijs werd in 2019 gewonnen door Bart Moeyaert. Guus Kuijer won hem in 2012. Tonke Dragt zou hem wat mij betreft verdienen. Maar ja, ze is voorgedragen voor de Andersen Award. Ook die zou ze verdienen.
De Andersen Awards bestaan al veel langer dan de ALMA en zijn ingebed in de International Board on Books for Young people (IBBY, opgericht 1953), een 'non-profit organization which represents an international network of people from all over the world who are committed to bringing books and children together'.

Nog wat verschillen: de ALMA wordt toegekend door een twaalfkoppige Zweedse jury, terwijl de Andersen Awards worden toegekend door een internationale jury. Winnaars van de ALMA zullen hem in Zweden moeten afhalen, winnaars van een van de Andersen Awards (de ene is voor auteurs, de andere voor illustratoren) worden in de bloemen gezet tijdens het tweejaarlijks IBBY-congres. (Eerstvolgende 10-12 september 2021, Moskou. Had 2020 moeten zijn, maar ja, corona...) 
De aankondiging vond altijd plaats tijdens de jaarlijkse internationale kinderboekenbeurs in Bologna, elk voorjaar behalve nu: in 2020 ging-ie niet door en de eerstvolgende is in juli 2021.

Voordrachten voor de Andersen Awards worden verzorgd door de nationale IBBY-secties, wat betreft ons taalgebied dus IBBY Nederland (zie boven) en IBBY-Vlaanderen: voor 2022 Carl Cneut.
Aangezien Vlaanderen en Wallonië nog altijd deel uitmaken van één federale staat België, doen de Vlaamse en de Waalse IBBY-sectie om beurten voordrachten.
Voordrachten voor de ALMA komen eveneens van IBBY-secties, maar ook van voorgaande winnaars uit het taalgebied en nog enkele organisaties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten