Zoeken in deze blog

zondag 3 april 2022

Woutertje Pieterse Prijs


 
Een bijzonder moment: na twee jaar weer een uitreiking in het echt van de Woutertje Pieterse Prijs. Ik was op 2 april vanwege dat feestelijke tintje aanwezig.
 

 
Ik had ook thuis de radio aan kunnen zetten, want de hele uitreiking werd uitgezonden op NPO radio 1, in De Kindertaalstaat. Ter gelegenheid van de feestelijke uitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs, presenteerde Frits Spits (pseudoniem van Frits Ritmeester) zijn wekelijkse programma De Taalstaat niet vanuit de Hilversumse NPO Radio 1-studio, maar live vanuit het Kinderboekenmuseum in Den Haag. De elfjarige Saar en de twaalfjarige Julius waren medepresentatoren. Het aardige van zo’n uitzending is dat-ie terug te luisteren is.
 
Dat is dus inclusief het gesprekje met Helma van Lierop, de interviews met de makers van de zes genomineerde boeken, en uiteraard het moment van de uitreiking. Uitstekend gedaan door de ervaren presentator Frits Spits, die ook zijn collega’s-voor-een-keer Saar en Julius op de juiste momenten aan het woord liet.
Abdelkader Benali, voorzitter van de jury, ging tijdens de bekendmaking nog in op de 'minder prettige tijden' vandaag de dag: 'kunst en literatuur zullen ons redden'. In benarde tijden redt ons de verbeelding.

De Woutertje Pieterse Prijs is een bijzondere prijs, want alleen bestemd voor oorspronkelijk Nederlandstalig werk. In de woorden van de oprichters:
 
De initiatienemers van de Prijs wilden nadrukkelijk breken met de traditie van moralisme in kinderboeken. De Prijs bekroont om die reden kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, inhoud en vormgeving.

Het voortbestaan stond enkele keren op het spel als een subsidieverstrekker afhaakte, en iedere keer slaagde de stichting achter de prijs erin een nieuwe pot met geld te vinden. Vanaf 2019: Brook Foundation en De Versterking.
 
De genomineerde titels waren:
Terra Ultima van Raoul Deleo & Noah J. Stern (Uitgeverij Lannoo)
Schaduw van Toet van Lida Dijkstra & Djenné Fila (Uitgeverij Luitingh-Sijthoff)
Viruswereld van Marc ter Horst & Wendy Panders (Uitgeverij Gottmer)
Zonder titel van Erna Sassen & Martijn van der Linden (Uitgeverij Leopold)
de Meisjes van Annet Schaap (Em. Querido’s Uitgeverij) en
De tunnel van Anna Woltz (Em. Querido’s Uitgeverij). 
 

 
Van de genomineerde titels bleek er één besproken te hebben: De meisjes van Annet Schaap. Dat verwondert me niet heel erg, hoewel Terra ultima wel op mijn lijstje staat, want een fantastisch boek. Ik heb nu eenmaal niet de pretentie alles te bespreken, ben een echte krentenprikker - al neem ik soms ook de krenten mee die niet zo lekker waren als gehoopt. In dit geval had ik eigenlijk vijf krenten gemist, want alle genomineerde titels zijn de moeite waard.
Toch had ik Terra ultima eerder moeten bespreken, want dát won de prijs!
De jury bestond naast Abdelkader Benali (juryvoorzitter) uit Jeroen Dera, Jürgen Peeters, Marga Scholma en Annemarie Terhell.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten