Zoeken in deze blog

vrijdag 26 augustus 2022

Tellen tot en met één

Een prentenboek als voordracht, dat is een bijzonder kunstje. Caspar Salmon en Matt Hunt probeerden het in 2022 met How to Count to One, en dat verscheen dit jaar meteen in Nederlandse vertaling (door J.H. Gever) bij Gottmer als Het nummer één telboek.
Salmon over zichzelf: 'I’m a freelance journalist specialising in film and culture, with a particular interest in queer cinema and the way art reflects the politics of our time. That being said, I will write anything at all in return for money — please help me clothe and feed my children.' Geen typische prentenboekmaker dus, en dat merk je.
 
Want dit prentenboek komt vermoedelijk het best tot zijn recht als je het luid en duidelijk voorleest - met een of meer kleuters als publiek op schoot of zó dat ze de prenten kunnen zien. 
Het zou een ideaal prentenboek zijn voor een vertelkastje, of om voor te dragen voor een groep met de prenten geprojecteerd achter de verteller. Liever niet als video.

Dat begint al op de titelpagina.
 

 

Met excuses, want de afmetingen van dit grote vierkante prentenboek laten geen mooie scan toe, de kanten verdwijnen.

(Let op: we tellen tot één en NIET verder!)

En dan de start:
 

 
Heel makkelijk. Er staat slechts één appel afgebeeld.
Draai de bladzijde om en je krijgt
 
Klopt! ÉÉN!
 
        En nu iets groters...
 
En dan verschijnt een olifant. Eén olifant, inderdaad. Maar daarna wordt het ietsje moeilijker. Een tweepagina-afbeelding van twee walvissen in het water. Een spuit er en op die fontein drijft een worstje.
Tekst links:

Ja, helemaal goed. EENTJE!
Oké, en wat dacht je hiervan?

        Hoeveel...

Tekst rechtsonder, in het water:

WORSTJES zie je?

Een leuk instinkertje voor al te snel roepende kleuters.
 
Zo gaat dat verder. Een leuke concentratie-oefening: de kleuter zal geneigd zijn snel de grote objecten te tellen, maar steeds blijkt uit de tekst dat er nu juist iets anders geteld moet worden, als regel heel klein. Er dient goed geluisterd te worden! De lol is uiteraard dat er tóch verder geteld kan worden - al is dat niet de bedoeling.

Aan het einde is er een prijs.
 
 
 
Als zoekplatenboek past dit grappige prentenboek in een lange traditie. (Wie herinnert zich nog de prachtboeken van Anno Mitsumasa in de jaren '70? In 1981 won hij nog een Zilveren Penseel en in 1984 de Hans Christian Andersen Award.)


Salmon, Caspar, en Matt Hunt. Het nummer één telboek. Vert. J.H. Gever. Gottmer, 2022. ISBN 978 90 257 7578 0, 26 p.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten