Zoeken in deze blog

donderdag 9 november 2023

Kinderen kiezen

Op 22 november dit jaar zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer van het Nederlandse parlement. Ieder die 18 jaar of ouder is, de Nederlandse nationaliteit heeft en niet veroordeeld is wegens valsemunterij of soortgelijke misdrijven mag een stem uitbrengen. 
 
 
Om zijn jongere lezers voor de verkiezingen te interesseren heeft het tijdschrift Kidsweek een Kieswijzer gemaakt.
 
De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan! Wat vind jij van een smartphone-verbod in de klas? En hoe moet Nederland omgaan met de wolf?
 
Deze Kieswijzer 'bedoeld voor kinderen van 8 tot 13 jaar', maar voor het invullen doet dat er niet toe. Heel leuk, iedereen kan hem invullen, ik ook. Heb aan het eind naar waarheid mijn leeftijd ingevuld, maar toen ik de tweede keer '10' had ingevuld, ging het ook. Grappig, kwam beide keren bij Denk uit, vermoedelijk doordat ik zo gul was om 'mee eens' in te vullen bij de stelling dat vluchtelingen hier mogen blijven als het in hun land van herkomst weer 'veilig' is, en er geen vraag over abortus of vrijen buiten het huwelijk bijzat. Dat soort vragen vindt de Kidsweek-redactie wellicht niet geschikt voor de doelgroep. Voor de goede orde: ik ga niet op Denk stemmen.

Op 22 november mogen abonnees of iedereen ook een stem uitbrengen via Kidsweek. Laat ik nou stiekem vermoeden dat ook dan iedereen mee kan doen... Daar zijn risico's aan verbonden.

PS d.d. 20-11: de meeste Kidsweek-lezers stemmen GroenLinks. Zoals het bericht luidde: 'De standpunten van GroenLinks-PvdA passen het best bij de mening van kinderen van 7 tot 13 jaar. Dat blijkt uit een analyse van de Kidsweek Kieswijzer, die tot nu toe ruim 37.000 keer is ingevuld.'
PS d.d. 24-11. 'De mening van kinderen van 7 tot 13 jaar past het best bij de politieke partij GroenLinks-PvdA. Dat blijkt uit de resultaten van de Kidsweek Kieswijzer, die al tienduizenden keren is ingevuld.' Dat is dan een iets andere voorkeur dan die uit andere peilingen onder jongeren blijkt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten