Zoeken in deze blog

donderdag 18 januari 2024

Rasoptimisten

'Wij worden nog wel eens weggezet als cultuurpessimisaten. Maar eigenlijk is het tegenovergestelde het geval. Wij worden gedreven door een diepe overtuiging - en hebben eveneens de ervaring - dat leerlingen en studenten zielsgraag goed willen leren lezen en openstaan voor rijke teksten.'
 
Aldus Yra van Dijk en Marie-José Klaver, auteurs van o.a. Omdat lezen loont, in Lezen 4-2023. Gelijk hebben ze. Sterker, ze zijn rasoptimisten.
Ze drijven op een stevig vlot van zelfvertrouwen, weten bijvoorbeeld van goede en slechte boeken zijn, wat literatuur en lectuur is, wat rijke en minder rijke teksten zijn en hebben een rotsvast idee van wat jeugdliteratuur vermag. Lees:

Van oudsher is de jeugdliteratuur een verkenning van wat het betekent om mens te zijn in deze wereld. Als die goede boeken niet meer gelezen worden, dan hebben kinderen nog nauwelijks een bron om te reflecteren op hoe je je kunt ontwikkelen tot een moreel handelend persoon.

Oef. Als ze dus wél gelezen worden, levert dat moreel handelende personen op. Of in ieder geval mensen die daarover nadenken. Dat is nog eens optimisme!
Geen wonder dat ze pleiten voor meer jeugdliteratuur en 'rijke teksten' in het taal- en literatuuronderwijs, zowel in het primair als het secondair onderwijs.
En Marie-José Klaver vindt zelfs dat

leesonderwijs ook een introductie moet zijn in de Nederlandstalige cultuur, in het literair erfgoed, van Vondel tot Astrid Roemer.

Rasoptimisten.
Maar gelijk hebben ze. Laptops en telefoons in de kast (vrij naar Micha Wertheim, Oudejaarsconference), en lezen, lezen en nog eens lezen, onder leiding van een inspirerende, zeer belezen docent. Dan komt het misschien nog goed.

Nog een wens?
Ja, uitgevers die Frans kunnen lezen. Of/en Duits. Zodat niet alle vertaalde (jeugd)literatuur uit het Britse of Amerikaanse Engels komt. Zie het interview, ook in Lezen 4-2023, met vertalers Els Dumez-Blocken en Lies Lavrijsen, die voor hun vertaling van Jefferson uit het Frans van Jean-Claude Mourlevat de Filter Vertaalprijs kregen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten