Zoeken in deze blog

dinsdag 2 maart 2021

Pulletje

Er kwam een schattig prentenboek langs van een auteur die zich tot nog toe niet aan prentenboeken waagde. Wel schreef Marco Kunst verhalen voor lezers van zes jaar en ouder, plus kinderen die aan het leren lezen zijn.
Pulletje is een schattig, maar verder niet bijzonder verhaal over de eerste levensdagen van een eendenkuikentje. Wat voor eend, dat valt niet af te leiden uit de verder wél bijzonder mooie platen (houtsneden) van Henriëtte Boerendans. Het is een grondeleend, blijkt uit de allerlaatste prent, maar daarvan zijn er diverse soorten. En mama eend 'kwaakt' met haar kinderen, wat aan wilde eend of soepeend doet denken.
Zoals zo vaak gebeurt in verhalen voor jonge kinderen worden de dieren vermenselijkt. 


Alsof een eend dat zo kan beleven... al valt zeker aan te nemen dat een ongeboren kuiken zich prettig voelt in een ei.
Maar zoiets...


... is wel erg menselijk, dat een gaatje in het 'mooie ronde ei' 'zonde' zou zijn.
 
Mama eend blijkt in woorden te kwaken.Moedereenden hebben een hele reeks geluidjes om te communiceren met hun kinderen, al gaat het wat ver om dat 'praten' te noemen.

Het doet er ook niet toe. Dit is een verhaaltje, geen lesje over eenden. Pulletje is, afgezien van een wat benauwde droom, alleen maar blij en nieuwsgierig en ziet zich einde verhaal al zelf moeder worden.
Mooie, stijlvolle prenten die een lief, ja schattig verhaal uitbeelden. Ideaal om voor te lezen.
 

Marco Kunst en Henriette Boerendans. Pulletje. Gottmer, 2018. ISBN 978 90 257 6861 4, 16 p.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten