Zoeken in deze blog

maandag 15 september 2014

Hoofdpersoon naar keuze

Het komt meer voor, maar ik heb even geen zin om een lijstje te maken: auteur schrijft onaf verhaal, aan anderen om het af te maken. Het levert doorgaans geen meesterwerken op, maar dankzij de ambachtelijkheid van de auteur een vlot leesbaar verhaal van dertien-in-een-dozijn.

Zoiets gaat nu weer gebeuren in het kader van de Campagne voor het Huis van Hilde, een 'archeologisch depot' van de provincie Noord-Holland, compleet met Twitter-account, Facebook-account en prijsvraag.
Die prijsvraag houdt dit in:

'Kinderboekenschrijver Hans Kuyper schrijft een avonturenboek gebaseerd op de archeologische opgravingen rondom het Jongetje van Uitgeest. De werktitel is De Vloek van het Zwarte Water.  De winnaar van de prijsvraag krijgt een hoofdrol in het boek en mag met zijn hele klas naar de boekpresentatie. Daar zullen zij allen een boek uitgereikt krijgen.

De prijsvraag wordt in oktober uitgezet op een aparte website. De antwoorden op de multiple choice vragen worden gegeven in een los verhaal. Dat verhaal wordt gepubliceerd op www.huisvanhilde.nl (subpagina van de provinciale website). Het verhaal is begrijpelijk geschreven voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar oud.'

De prijsvraag loopt van 1 oktober tot en met 31 oktober 2014. Bij het ontvangen bericht zat een concept-persbericht waaruit mij niet precies bleek wat de prijsvraag in zal houden, maar ik vermoed dat het erom gaat het verhaal zo leuk (of  ) mogelijk af te maken.

Benieuwd wat zo'n prijsvraag nu weer zal opleveren. In ieder geval (hoop ik) een mooi honorarium voor Hans Kuyper. Voor kinderboekexperts nog de vraag of zo'n prijsvraag nu leidt tot opwaardering of degradering van het kinderboek als genre. Hoe dan ook zou zo'n prijsvraag onderwerp van onderzoek kunnen zijn, omdat de inzendingen een beeld geven van hoe de inzenders vinden dat een verhaal voor hen er uit zou moeten zien. Studenten master jeugdliteratuur: grijpt uw kans.

NB. Op 30 september ontving ik het definitieve persbericht, met iets meer info over de prijsvraag:

'Een van de mensfiguren in de tentoonstelling in Huis van Hilde is een jongetje van negen dat leefde in de periode 250 v.Chr. – 12 v. Chr. Hij krijgt een belangrijke rol in het educatieprogramma dat wordt gemaakt voor de jonge bezoekers van het archeologiecentrum.' [...]

'Het skelet van het jongetje werd in de jaren ‘80 ontdekt op een locatie aan de Geesterweg in Uitgeest. Op basis van de schedel is een levensechte gezichtsreconstructie gemaakt. Deze reconstructie is begin 2015 te zien in Huis van Hilde. In de buurt van de vindplaats zijn nog veel meer vondsten gedaan waardoor archeologen een goed beeld kunnen vormen van hoe het leven van een jongetje van negen uit die tijd eruit heeft gezien. Deze informatie wordt gebruikt  voor het boek.'

NB2. Telefoontje: nee, de prijsvraag bestaat niet uit het verzinnen van een einde van het verhaal. De prijswinnaar wordt vermeld als als hoofdpersoon in een verhaal van Hans Kuyper. Dat verhaal is er al, maar de naam van de hoofdpersoon is nog niet ingevuld.

NB3. Op 11-11-2014 werd de winnaar bekend: Justin van Es. Hij won de hoofdrol in het boek van Hans Kuyper, De vloek van het zwarte water.Ruim honderd kinderen hebben deelgenomen aan de prijsvraag. Zij moesten drie vragen beantwoorden over het jongetje van Uitgeest.

NB4. 'Gedeputeerde Elvira Sweet heeft op maandag 26 januari 2015 de levensechte gezichtsreconstructie onthuld van het jongetje van Uitgeest. Het 2200 jaar oude skelet van de negenjarige jongen werd in de jaren tachtig gevonden. Hans Kuyper presenteerde het boek dat hij schreef over de jongen: De vloek van het zwarte water. De reconstructie en het skelet zijn vanaf 27 januari te zien in Huis van Hilde, het archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland.'
Geen opmerkingen:

Een reactie posten