Zoeken in deze blog

maandag 15 september 2014

IBBY

Voor de intimi van de kinderboekwereld wel bekend, voor anderen wellicht minder: sinds 1953 bestaat er een International Board on Books for Young people (IBBY), met de volgende doelstellingen:

- to promote international understanding through children's books
- to give children everywhere the opportunity to have access to books with high literary and artistic standards
- to encourage the publication and distribution of quality children's books, especially in developing countries
- to provide support and training for those involved with children and children's literature
- to stimulate research and scholarly works in the field of children's literature
- to protect and uphold the Rights of the Child according to the UN Convention on the Rights of the Child.

Die Board kent geen individuele leden, alleen 74 nationale secties en een bestuur.
Die nationale secties zijn soms onafhankelijke organisaties, zoals IBBY Nederland (een stichting waarmee het als je op de website moet afgaan niet zo goed gaat), of ze zijn geïncorporeerd in een instelling, zoals IBBY België, verdeeld over Stichting Lezen (IBBY Vlaanderen) en het Centre de Littérature de Jeunesse de Bruxelles (Section belge francophone de l'IBBY). Dit prachtig Belgisch knutselwerk heeft men op het hoofdkantoor van IBBY (in Zwitserland, waar men verstand heeft van meertaligheid en koppige kantons) opgelost door het te hebben over branches.
De Nederlandse sectie geeft (o.a.) het vakperiodiek Literatuur zonder lezen uit. Die uitgave is een kunststukje waaraan veel liefdewerk te pas komt, Zie ook de recensies op dit blog. En de website mag dan achterlopen, volgens mij is de sectie nog springlevend (zie ook Facebook) - zij het met voortdurend geldgebrek. Wie daaraan iets wil doen, melde zich als donor. Dat zou moeten kunnen met dit e-mailadres: IBBY-Nederland@planet.nl. De meest recente aflevering van Literatuur zonder lezen (zomer 2014) bespreek ik binnenkort in dit blog.

IBBY organiseert eens per twee jaar een congres, en beheert de toekenning van de Andersen Awards. Het meest recente congres is net afgelopen: 10-13 september 2014 in Mexico City. Er heeft er één keer een in Nederland plaatsgevonden: 1996, Groningen. Het congres van 2016 zal plaatsvinden in Auckland, Nieuw-Zeeland.

De aanleiding voor dit stukje aandacht is de benoeming van de Vlaamse auteur Wally de Doncker tot voorzitter (president) van het bestuur van IBBY. Bijzonder, want de eerste voorzitter uit Nederlandstalig gebied. Er waren wel eerder Nederlandstalige bestuursleden, o.a. Rindert Kromhout, en ook de jury van de Andersen Awards heeft een Nederlandstalige voorzitter gehad: Jant van der Weg-Laverman.

IBBY is nog steeds het enige internationale platform voor iedereen die zich bezighoudt met jeugdliteratuur, op welke wijze dan ook. Voor onderzoekers is er ook het International Research Society for Children's Literature.
Op naar een IBBY-congres in België. Wally, doe je best.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten