Zoeken in deze blog

dinsdag 1 oktober 2024

Leve de poëzie

In deze tijden van korte aandacht is een vers een weldaad, want doorgaans in korte tijd tot je te nemen. Je verwacht het niet met de berichten over kinderen en jongeren die steeds minder trek hebben in lezen, maar Poëziepaleis slaagt er nog altijd in om dichtwedstrijden uit te schrijven en rept over 'duizenden' inzendingen. Heeft dat met die korte aandachtsspanne te maken? Is het de kans om iets hoogst persoonlijks van je te laten horen? Is het de beloning? Hoe dan ook, ze schrijven.
Ook dit seizoen gaan ze weer van start: de 'landelijke dichtwedstrijd kinderen & poëzie' voor 6 t/m 12 jaar en 'Landelijke dichtwedstrijd doe maar dicht maar' voor 12-14 en 15-18.
 
 
  


De beloning is opname in een dichtbundel. De 'tien allerbeste dichters' van 12+ krijgen bovendien een 'goodiebag' (vrij vertaald, een tas overbodige spulletjes) en een 'uniek cadeau met hun gedicht erop'. En wellicht mogen ze komen opdraven voor een optreden.
Wie beoordeelt de inzendingen?
De jury voor 6- tot en met 12-jarigen bestaat uit Mark Haaykema, Pim Lammers, Kate Schlingemann, Linda Vogelesang en Lilian Zielstra.
Die voor 12- tot en met 18-jarigen bestaat uit Daniël Dee, Ingmar Heytze, Pim Lammers (!), Yentl van Stokkum en Dorien de Wit.

En let ook op het raadgedicht.
Dat is 'een gedicht waarin één woord ontbreekt. Dit woord is afgedekt en alleen de dichter kent het woord. Het is de bedoeling te raden welk woord er hoort te staan. Je kunt met een klas of individuele leerlingen deelnemen. De oplossing stuur je op via de website van Raadgedicht. Let op! Je mag per persoon of klas één oplossing insturen.
Vanaf september staat acht weken lang elke maandag een nieuw raadgedicht online.' 

Niet toevallig start de wedstrijd ongeveer tegelijk met de Kinderboekenweek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten