Zoeken in deze blog

dinsdag 1 oktober 2024

Lewis Carroll als columnist

Charles Ludwidge Dodgson, alias Lewis Carroll, was een druk mannetje. Niet alleen schreef hij twee zeer bekend geworden kinderboeken, Alice in Wonderland en Through the Looking-Glass and What Alice Found There, en nog enkele andere voortbrengselen van zijn verbeelding, zoals Sylvie and Bruno en The Hunting of the Snark, maar ook 185 'opiniestukken'. De man had kennelijk veel tijd over naast zijn werk als inwonend wiskundedocent aan Christ Church College in Oxford. Misschien doordat hij zijn leven lang vrijgezel bleef, wie weet.
Die term 'opiniestukken' ontleen ik aan de uitgave Lewis Carroll, columnist avant la lettre van Bas Savenije. Bas Savenije was lang directeur van de Universiteitsbibliotheek van Utrecht en tot zijn pensioen nog vijf jaar directeur van de Koninklijke Bibliotheek. Na zijn pensioen legde hij zich o.a. toe op het werk van Lewis Carroll. Hij blies in 2016 het zieltogende Lewis Carroll Genootschap nieuw leven in en ging onderzoeken en publiceren.
Lewis Carroll, columnist avant la lettre is zijn tweede uitgave in de reeks Phlizz, uitgegeven door genoemd genootschap. De eerste was De logische wereld van Lewis Carroll en wat Alice daar aantrof (2021).

Die 185 stukken waren geen kleine tekstjes, maar lappen van teksten. Niet alleen Dodgson of Carroll (hij publiceerde onder beide namen) had tijd, hij veronderstelde dat zijn lezers die ook hadden. Kennelijk was dat zo, want hij kreeg geregeld antwoord, zoals hij zelf ook vaak reageerde op andermans epistels en pamfletten. (Andermans, vrouwen kwamen er zelden aan te pas.) De leisure class had alle tijd en nog geen telefoontjes. (Zie ook The Theory of the Leisure Class: An Economic Study of Institutions van Thorstein Veblen, 1899. Het boek verscheen in 1974 bij Synopsis als De theorie van de nietsdoende klasse.)
 
Onze 'columnist avant la lettre' bemoeide zich met veel onderwerpen. Savenije verdeelt ze in zes groepen: 'Geloof en Moraal', 'Toneel', 'Universitaire kwesties', 'Architectuur', 'Verkiezingen' en 'Varia', waaronder de regels voor tennis, de hoeveelheid honden en een leidraad voor het schrijven van brieven. Per onderwerp geeft hij een handige samenvatting, met veel (vertaalde!) citaten. Van enkele teksten biedt hij een complete vertaling. Daarnaast is er nog een handzame uitleg over de organisatie van Oxford University en uiteraard een literatuurlijst en in het algemeen opgave van bronnen in voetnoten

Het is onderhoudend om te lezen, Dodgson c.q. Carroll kon goed schrijven. Hij was, zou ik haast zeggen, een briljante ouwehoer, zij het dat hij toch wel meende wat hij schreef.
En zo heeft Bas Savenije dus een amusante en gedegen inleiding gemaakt bij Carroll als 'columnist avant la lettre'.
 

Savenije, Bas. Lewis Carroll, columnist avant la lettre. Lewis Carroll Genootschap, 2024. ISBN 978 90 8279 875 3, 152 p. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten