Zoeken in deze blog

zaterdag 15 oktober 2022

Giga

 
Het was Kinderboekenweek in Nederland en het thema was Gi-ga-groen! (Met uitroepteken, ja.) Dus stortte Jan en alleman leestips over ons uit en werd de kinderen het groen zijn ingepeperd. Marcel van Roosmalen wijdde er een fraaie column aan in NRC 12-10-2022.

De CPNB dient de belangen van de boekhandel en de Kinderboekenweek is een project van de CPNB. Doel is de bevordering van de verkoop van kinderboeken. Dat is altijd zo geweest, en deze keer nadrukkelijker dan ooit. Een thema dat 'in' is, een kinderboekenweekgeschenk geschreven door de auteurs van een waanzinnig populaire serie. Een Kinderboekenweekkrant 'boordevol leuks', waarin Sterrin Smalbrugge 'megablij' is met dat thema, wel (gelukkig) qua tekst onder redactie van Bas Maliepaard, die er naast een interview met genoemde auteurs toch veel informatie in stak over auteurs en illustratiren uit eigen taalgebied.

Voor de CPNB en de boekwinkels (vooral de kleine zelfstandige boekwinkels) hoop ik dat deze aanpak een succes was. Maar ik kan me het hier en daar klinkende gemopper van Nederlandse kinderboekauteurs wel voorstellen. Voor het eerst was het kinderboekenweekgeschenk een vertaald  boek en niet van een bekende Nederlandse auteur: Waanzinnige boomhutverhalen van Andy Griffiths en Terry Denton. Voor de auteurs uit ons taalgebied hoop ik dat deze keuze een niet al te groot succes was.

Bespreking volgt binnenkort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten