Zoeken in deze blog

dinsdag 25 oktober 2022

IBBY-Cambodja en IBBY-Nederland

IBBY staat voor International Board on Books for Young people. Deze raad werd vlak na de Tweede Wereldoorlog opgericht en is ‘a non-profit organization which represents an international network of people from all over the world who are committed to bringing books and children together’. Er zijn afdelingen ('secties') per land, en voor Nederland is dat de stichting IBBY-Nederland.
 
Sinds 2022 heeft IBBY-Nederland een vriendschapsband met IBBY-Cambodja. Dankzij de steun van de begunstigers (‘vrienden’) van IBBY-Nederland is een deel van de internationale contributie van IBBY-Cambodja gesponsord, zodat men in Cambodja geld overhoudt voor diverse activiteiten. De vriendschapsband houdt ook in dat de twee secties gezamenlijke projecten beginnen en kennis en ideeën uitwisselen.
Tijdens een van de eerste Zoom-ontmoetingen ontstond het idee voor een collectie internationale kinderboeken voor een kinderbibliotheek in Phnom Penh.
 
Ik citeer uit de nieuwsbrief van IBBY Nederland:

'Hiermee kunnen de Cambodjaanse kinderen kennismaken met verhalen en beelden uit andere landen en culturen. Omdat er niet veel kinderboeken vertaald worden naar het Khmer, zijn we begonnen met tekstloze prentenboeken uit het IBBY Silent Book-project. IBBY-Nederland sponsorde de aankoop van een collectie van 55 van de mooiste silent books van over de hele wereld, waaronder Waar is de taart? van Thé Tjong-Khing en De boomhut van Marije en Ronald Tolman. IBBY-International zorgde voor de verzending naar Cambodja. Op 20 augustus was de feestelijke opening van de ‘IBBY Reading Corner’ in de Open Book kinderbibliotheek.
 
Er ontstond nog een ander plan tijdens zo’n Zoom-ontmoeting. In Cambodja zijn er wel kinderboekenschrijvers, maar ze publiceren zeer onregelmatig en geen van hen oefent dat als beroep uit. Toen onze Cambodjaanse gesprekspartners hoorden dat de Nederlandse IBBY-voorzitter Martine Letterie wel voor haar beroep schrijft, vroegen ze haar of ze workshops wilde geven aan haar Cambodjaanse collega’s. In overleg stelden ze de inhoud van twee workshops vast. Tijdens de eerste vertelde Martine hoe ze het schrijven tot beroep maakte en ze sloot af met een schrijfopdracht. De deelnemers gingen aan het werk en twee weken later besprak Martine met hen de resultaten. Er ontstonden indrukwekkende verhalen over historische onderwerpen.
Mooie resultaten van onze vriendschap met IBBY-Cambodja!'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten