Zoeken in deze blog

zaterdag 28 januari 2023

Ploeteren op je zolderkamer

Een heerlijk staaltje journalistieke overdrijving in De Volkskrant 28-1-2023, katern 'Boeken&wetenschap', door Wilma de Rek. Aanleiding: de cijfers over de verkoop van boeken in Nederland en dan met name de top 100 best verkochte boeken van de CPNB., maar zonder bronvermelding ook de algemene verkoopcijfers.
Die tonen dat er in 2022 zo'n 10 % minder Nederlandstalige fictie is verkocht als in 2021. Tja, jammer, denk ik dan, volgende jaren beter.
Wilma drukt dat als volgt uit:

Dat is niet zozeer zielig voor de boekhandel (die zijn kasten royaal vult met Engelse titels) en ook niet voor de uitgevers (waarvan de meeste veel meer boeken uitgeven dan de kleine lezersmarkt aan kan), maar wel voor de Nederlandse schrijver die rillend op zijn tochtige zolderkamertje zit te ploeteren op romans die helaas onopgemerkt blijven.

Dat is zó over de top dat het vanzelf leuk wordt.

Overigens is die rillende auteur dan niet bezig met een kinderboek, want met met de verkoop van kinderboeken ging het best goed in 2022.

Ze begon haar stukje overigens ook fraai, met de waarneming dat geen deelnemer van het tv-programma De Slimste Mens deze week de auteur Salman Rushdie kende en een lekker sarcastisch tekstje daarover:

In de week die begon met een aflevering van De Slimste Mens waarin geen enkele deelnemer wist wie Salman Rushdie is (#auteur van De Duivelsverzen #al gecanceld toen niemand nog wist wat cancelen was #maar dan écht, door een enge ayatollah #moest zijn leven lang onderduiken #werd afgelopen zomer alsnog neergestoken #nu blind aan 1 oog #maar komt op 7 februari gewoon met een nieuwe roman, Victoriestad #leve Salman Rushdie), maakte de CPNB de top honderd bekend van bestverkochte boeken van 2022. 

Ze eindigt haar stukje zo:

De laatste op de lijst met best verkochte boeken is een kinderboek van Toon Tellegen met de prachttitel Het komt goed. Laten we het hopen. 

Kan ik er nog aan toevoegen dat op plek 97 Films die nergens draaien van Yorick Goldewijk & Yvonne Lacet staat.

PS. Merkwaardigerwijs vermeldt Wilma de Rek bij haar interviews met vijf mensen uit het boekenvak in het katern 'Boeken' evenmin waar ze de cijfers vandaan heeft. (Dat is: KVB Boekwerk.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten