Zoeken in deze blog

dinsdag 12 december 2017

Lees je beter

Ha, een nieuw nummer van Lezen in de bus: 2017-4, het winternummer.

Meteen valt er (na het onvermijdelijke pellen uit het plastic) een grote poster uit: Lees je beter. 'Soms begrijp je beter hoe het is om ziek te zijn als je er een verhaal over leest.' Een meisjeshoofd kijkt me aan over een opengeslagen boek, vanuit een bed-achtig iets met spijlen en een dekbedovertrek met letters uit een Engels woordenboek. Typisch. Vermoedelijk is de poster toch bedoeld voor kinderen. Even proberen, leuk vervelende ziektes invoeren (gordelroos, verkouden, griep, schimmel, migraine), en ja, er verschijnen titels van kinderboeken. (Niet bij gordelroos en schimmel: 'Helaas, geen titels gevonden met dit filter!')Je kan op deze site ook op auteur of titel zoeken. Er staan op dit moment 253 titels op, ook over 'omgaan met dood of verlies' (77 titels) en 'in het ziekenhuis of bij de dokter' (49 titels).
Lees je beter 'komt mede tot stand dankzij de medewerking van: 
Stichting Lezen, Agnes Vogt (Nederlands Letterenfonds), Irina Snoeck (Kinderneuroloog), Helma van Lierop (Hoogleraar jeugdliteratuur), Mirjam Noorduijn (Journalist),  Frans Meulenberg (Onderzoeker literatuur en geneeskunde), Maarten Dessing (Journalist), Ted van Lieshout (Schrijver, dichter, tekenaar).'
En 'Wat je niet op Lees je beter zult vinden, zijn boeken met alleen maar informatie over een ziekte. Die kun je vinden op andere sites door op de naam van de ziekte te zoeken.'
Die andere sites worden helaas niet genoemd. Komt wellicht nog.

Een verrassende tekst is:

Experts
Voel je je écht beter door een boek te lezen? Deze experts vinden van wel. Ze zijn expert, omdat ze verstand hebben van zieke kinderen, of van boeken, of van allebei. Ze raden je graag een boek aan.

Zelf ook expert? Neem contact met ons op en misschien raad jij straks ook een boek aan op Lees je beter.

Aparte opvatting van expert. Sluit een beetje aan bij het moderne misverstand dat iederéén expert is die iets heeft meegemaakt. Maar misschien lees ik de tekst alsof-ie gericht is aan kinderen en bedoelt de initiatiefnemer (Stichting Lezen, blijkens het colofon) eigenlijk dat echte experts uitgenodigd worden om een bijdrage te leveren.
We gaan het zien.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten