Zoeken in deze blog

zaterdag 8 mei 2021

Levendig lesje geschiedenis

Martine Letterie is goed in het schrijven van verhalen met onze geschiedenis als thema en decor. 
Ze is in aanleg een degelijk mens, dat merk je als je de keuze 'meer weten' van haar pop-up over koekjes aanklinkt. Hoewel, Martine, de Algemene Voorwaarden moet je nog wel even plaatsen en een privacyverklaring zie ik ook nog niet. Maar goed, de aankondigingen zijn er wel. 
Wil je meer over haar weten en klik je op het filmpje, dan luister je ruim vijf minuten naar haar vertoog, dat keurig chronologisch begint bij haar geboorte in Amsterdam, haar opleiding enzoverder. Als kind zou ik snel afhaken. Ik sloeg stukjes over en wellicht heb ik daardoor gemist (of toch niet) wat haar tot de geschiedenis bracht. Wel kreeg ik mee dat ze actief was in de vakbond voor auteurs en dat ze lid is van het bestuur van IBBY Nederland.
 
Nou ja, ze schrijft ook boekjes om mee te leren lezen, zoals piet en riet, Kook jij of kook ik of Een pil met een lab erin, maar in de ruim 100 titels die nu op haar naam staan zit toch wel heel veel geschiedenis, zoals ook in de twee romans die ze voor volwassen lezers schreef, De genen van mijn vader en De klok stond stil. Desgevraagd schrijft ze ook in opdracht. Je kunt haar dus onderwerpen aanreiken. Ze verdiept zich grondig in de materie, verzint er een plot en personages bij en gaat aan de slag. 
Geschiedenis heeft duidelijk haar belangstelling, ze is ook mede-oprichter van de Schrijvers van de Ronde Tafel.

Zo zal Waarom de maan verdwijnt ook zijn ontstaan. Of zo had het kunnen ontstaan. Maar aangezien er geen opdrachtgever staat vermeld, zal dit verhaal aan haar brein zijn ontsproten.

Thema: Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Hoofdpersoon Lotti maakt de oorlog mee in Nederlands Indië, inclusief verblijf in jappenkampen, en vervolgens de repatriëring naar Nederland met haar gelukkig nog levende vader en moeder. Het verhaal is doorspekt met verhalen die haar baboe haar pleegde te vertellen. Waaronder dat van de maan, waarom die verdwijnt en verschijnt.
 


Het is vaardig genoeg geschreven. De anonieme verteller volgt Lotti en geeft ons ruim de kans met haar mee te leven en blij te zijn met de relatief goede afloop. Het is ook historisch verantwoord, de auteur heeft haar huiswerk goed gedaan. Zoveel kinderboeken met dit thema zijn er niet, het is naast bijvoorbeeld Alleen Beer mocht mee van Vivian den Hollander (1992!), verhaal met vergelijkbaar verloop, dus een aanwinst. In principe kan dit verhaal ook in het geschiedenisonderwijs gebruikt worden.
 

 
Maar het blijft wel een verhaal over een relatief bevoorrecht meisje met veel Nederlandse genen, ook al ziet ze er in de ogen van haar klasgenoten in Nederland 'donker' uit. Commercieel handig, want zo lijkt ze toch op de meeste potentiële jonge lezers. Maar eenzijdig.
Ik zou onze leerlingen ook wel een goed verteld verhaal gunnen met een wat minder bevoorrecht kind uit Djakarta of Surabaya in de hoofdrol, Javaans of Sumatraans of wat dan ook, met een andere blik op de koloniale tijd, de oorlog en de onafhankelijkheidsstrijd.
Zo'n boek zou dan naast die van Martine Letterie en Vivian den Hollander in de schoolbibliotheek mogen staan.
 

Letterie, Martine. Waarom de maan verdwijnt. Ills. Rick de Haas. Leopold, 2021. ISBN 978 90 258 8098 9, 176 p. incl. enkele bladzijden reclame voor andere boeken van Letterie.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten