Zoeken in deze blog

woensdag 5 mei 2021

Propaganda

Ter gelegenheid van 4 en 5 mei gaf Jacques Daane vanuit het Onderwijsmuseum in Dordrecht een gastcollege over nazi-propaganda voor de jeugd in Duitsland. Dat college was op 4 mei op Youtube te volgen, maar op 5 mei werkte de link ook nog.
Erg jammer dat Daane zijn college beperkte tot Duits materiaal, maar niettemin was het een onderhoudende lezing, met plaatjes.
 

 
Dat materiaal omvatte niet alleen schoolboekjes, maar ook foto's uit schoollokalen, uniformen e.d., en ook speelgoed, zoals hierboven afgebeeld, de nazi-variant van tinnen soldaatjes.
 
Zijn definitie van propaganda:
 
 
 
 
By the way, ik had me nooit gerealiseerd wat de oorsprong van het woord propaganda was: een in de 17e-eeuw gestichte congregatie van de Rooms-Katholieke Kerk, Congregatio de Propaganda Fide (1622), die zich inspande tot verspreiding van het geloof. Het woord propagare leeft in het Frans en Engels nog voort als propager en propagate (verspreiden). De congregatie bestaat nog steeds, maar heet sinds 1982 anders.
 
Bij sommige afbeeldingen, bijvoorbeeld de hieronder getoonde schoolplaat, moet je even goed kijken.
 

 
De Vikingen komen hier vreedzaam aan. Een broedervolk, legde Daane uit. En zie helemaal links de donkere figuur met een opvallend grote neus en een geldbuideltje. Rara, welke bevolkingsgroep zou die hier voorstellen?
 
En hieronder tot slot het sprookje van Doornroosje. Door wie wordt zij wakker gekust? Geen prins...
 



Tja. Als ik Doornroosje was, zou ik meteen weer in slaap willen vallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten