Zoeken in deze blog

zaterdag 19 maart 2022

Deutsche Jugendliteraturpreis

Deze jeugdliteratuurbekroning bestaat sinds 1956 en reikt jaarlijks prijzen uit aan 'herausragende Werke der Kinder- und Jugendliteratur', zoals dat op de website heet. De organisatie vindt al even lang plaats onder beheer van de Arbeitskreis für Jugendliteratur, financieel gesteund door de regering van de Deutsche Bundesrepublik. De nieuwe deelstaten na de Wende in 1989 voegden zich er zonder veel problemen bij.

Zo nu en dan wint een Nederlandstalige auteur (uit Nederland of Vlaanderen) in een van de categorieën een prijs, met iets grotere frequentie haalt er een de Nominierungen.
Zoals nu in 2022, in de 'Sparte Sachbuch': Das Weltall, oder Das Geheimnis, wie aus nichts etwas wurde, door Jan Paul Schutten en Floor Rieder, vertaald door Verena Kiefer. Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel verscheen in 2013 en won ook in Nederland prijzen, waaronder de Gouden Griffel.
 

 
Prettig in deze barre tijden is dat ook een Russische auteur genomineerd is, eveneens in de categorie non-fictie: Alexandra Litwina (Алексаидра Литвина, voor wie Russisch kan lezen, zie hier) en Anna Desnitskaya (Ана Десницкая) met Von Moskau nach Wladiwostok. (Oorspr.: Транссиб, Поезд отправляется!, Samokat.)
Cynisch vermoed ik dat de nominatie plaatsvond vóór 24 februari jl., maar het siert de Arbeitskreis dat ze de nominatie niet heeft ingetrokken.
Een reisje met de Transsiberische zit er voorlopig even niet in...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten