Zoeken in deze blog

donderdag 3 oktober 2019

Kinderboekenweek 65 jaar

Dit jaar wordt in Nederland voor de 65e keer Kinderboekenweek gevierd. Dit evenement gaat dus volgens ouderwetse normen met pensioen, maar gezien het publicitaire succes vertrouw ik erop dat de CPNB de gepensioneerde nog vrolijk door laat werken.
Het tijdstip (altijd in oktober, dit jaar 2-13, thema 'Reis mee') is in Nederlandse context goed getimed: vóór Sinterklaas en Kerstmis. Wintertijd leestijd, in de herfst worden relatief veel boeken gekocht, en dat geldt vooral voor kinderboeken.
De speciale uitgaven dit jaar zijn Haaientanden van Anna Woltz en het prentenboek André het Astronautje, op zoek naar Laika van André Kuipers. Dat laatste zal nimmer een prijs winnen, denk ik.
Voor onderwijsmensen verschijnt van alles, zie hier, en ook in boekwinkel en bibliotheek gebeurt veel. Er zijn kerntitels en thematitels, er wordt veel gedaan om de boeken over de balie, de toonbank en voor de groep te brengen.
Ook boekwinkelketens dragen het hunne bij, zo verscheen er een speciale gids van de Libris-boekwinkels, Kinderboekenpodium. De door de Kinderjury en met Griffel, Penseel & Vlag-en-wimpel bekroonde titels werden besproken door een gevarieerde selectie recensenten voor de website horend bij het vakboek Verborgen talenten, jeugdliteratuur op school. Zie hier.
Natuurlijk kregen deze recensenten net als iedereen pas op 1 oktober te horen wie de Gouden Griffel heeft gewonnen: Gideon Samson, met Zeb. Gouden Penseel: Yvonne Jagtenberg, Mijn wonderlijke oom. De Boekensleutel werd uitgereikt aan Ted van Lieshout, wegens Ze gaan er met je neus vandoor.

Ik draag mijn steentje bij middels dit bericht, maar ik wil er graag op wijzen dat er het hele jaar door mooie kinderboeken verschijnen, ondanks de met enige regelmaat verschijnende berichten dat kinderen en jongeren (en volwassenen) steeds minder lezen.

Verder begint leesbevordering met voorlezen, thuis en op school, en in de bibliotheek: de openbare bibliotheek of de schoolbibliotheek.
Het is goed dat er een prijs is voor de beste schoolbibliotheek of -mediatheek, zoals-ie ook wel lekker modern wordt genoemd: de Nationale Mediatheek Trofee.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten